• INOVA is op zoek naar vrijwilligers die activiteiten met vluchtelingen willen ondernemen

    Ben jij degene die ons team komt versterken?

INOVA is op zoek naar vrijwilligers die activiteiten met vluchtelingen willen ondernemen.

Kom jij ons team versterken?

INOVA is een onafhankelijke Stichting en verantwoordelijk voor de begeleiding van statushouders die zich vestigen in de regio’s Alkmaar; IJmond of West-Friesland in één van de volgende 15 gemeenten

  • Alkmaar, Dijk & Waard, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo
  • Beverwijk, Heemskerk, Velsen
  • Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Koggenland, Opmeer en Medemblik.

INOVA begeleidt en ondersteunt nieuwkomers (vluchtelingen met een verblijfstatus) die zich vestigen in hun nieuwe woongemeente bij hun inburgering en participatie in Nederland. Dat doen we door middel van individuele begeleiding, sociale activering, groepstrainingen (o.a. budgetteren, wonen in Nederland, gezondheidszorg in Nederland) en wijkexcursies.

Stichting EdINOVA is onze zusterorganisatie die diverse taalcursussen verzorgt, waaronder taalverhoging, alfabetisering, inburgering en staatsexamen NT2. De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouders.

De functie

Een belangrijk onderdeel van integratie is het bekend worden met de lokale omgeving. Het doel van de buitenactiviteiten is de statushouder verbinden met de buurt, de lokale basisvoorzieningen en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. INOVA organiseert wekelijks buitenactiviteiten gericht op kennismaking met onder andere het stadhuis, het Sociaal Team, de buurtcentra en lokale zorg- en welzijnsorganisaties. Ook gaan we met ouders naar het centrum voor jeugd en gezin en naar de kinderopvang. Dit doen we door middel van wandelroutes en excursies. Als vrijwilliger buitenactiviteiten begeleid je de wandelingen en geef je uitleg over de plaatsen waar we langskomen. Ook maak je aparte uitstapjes naar bijvoorbeeld het gemeentehuis of de bibliotheek, waar vervolgens uitleg gegeven wordt over de mogelijkheden.

Wat we verwachten

Je bent in staat makkelijk contact te leggen met vluchtelingen en je kunt communiceren met mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Je bent gemotiveerd, hebt affiniteit met de doelgroep en hebt een open, lerende houding. Je bent sociaal vaardig en cultuursensitief. Je moet helder kunnen communiceren en duidelijk maar eenvoudig uitleg kunnen geven. Je hebt kennis van de sociale kaart of bent bereid deze te verwerven. Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar voor minimaal een half jaar.

Wat we bieden

INOVA biedt een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor eigen ontwikkeling. Er zijn volop mogelijkheden om te leren over andere culturen. Je maakt onderdeel uit van een prettig team, waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. Daarnaast bieden we diverse trainingen en een reis- en onkostenvergoeding.

Heb je interesse of wil je meer weten over de vacature stuur dan een e-mail met je contactgegevens naar info@inova-alkmaar.nl. We nemen dan contact met je op.