• Locatie Alkmaar

Sinds 2022 is INOVA samen met edINOVA gevestigd op de Tesselschadestraat 17 te Alkmaar.
De Tesselschadestraat is centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en op loopafstand van dichtstbijzijnde treinstation (1,2 km).

Maatschappelijke begeleiding

Vanuit deze locatie bieden onze consulenten Maatschappelijke Begeleiding aan statushouders die voor het eerst een woning krijgen in de regio. Nieuwkomers lopen in de eerste periode in hun nieuwe gemeente vaak tegen heel wat zaken aan. Huisvesting, inrichting van een woning, een voorlopige uitkering, toeslagen, huis- en tandarts, een school voor hun kinderen, verzekeringen; dit alles kan best lastig zijn. Zeker voor iemand die de weg nog niet weet, de taal nog niet spreekt en weinig mensen kent. In opdracht van de gemeente helpen onze consulenten hen hierbij.

Het gaat in de eerste maanden van de begeleiding vooral om praktische ondersteuning, zoals het aanvragen van toeslagen en de inrichting van de woning. In de periode daarna gaat het meer om het wegwijs raken in de gemeente en de directe woonomgeving, bijvoorbeeld het zoeken van een sport of hobby, het oefenen van de Nederlandse taal, het helpen met de post, afspraken met instanties en het opbouwen van een sociaal netwerk.

De begeleiding van nieuwkomers vindt zowel thuis plaats als in de vorm van een spreekuur op locatie en via groepstrainingen en bijeenkomsten in eigen taal. De begeleiding start op de dag dat de nieuwkomer in de regio komt wonen en duurt gemiddeld 1 jaar.

Spreekuren
Alkmaar
Regionaal Wooncentrum
Picassolaan 19
Gebouw 1/verdieping 5
1816 MD Alkmaar

Dinsdag 10.00 tot 14.30 uur
Donderdag 10.00 tot 14.30 uur

Heerhugowaard
Wijkcentrum de Horst
Van Eedenplein 5
1702 GW Heerhugowaard

Maandag 13.00 tot 16.30 uur
Woensdag 11.00 tot 14.30 uur

Bergen
Bibliotheek
Dreef 1
1861 TX Bergen

Woensdag 11.00 tot 13.30 uur