• INOVA is op zoek naar vrijwilligers voor het spreekuur.

    Ben jij degene die ons team komt versterken?

OVER INOVA

INOVA vluchtelingenhulp is een onafhankelijke Stichting actief in de regio Alkmaar, gemeenten Alkmaar, Dijk & Waard, Heiloo, Bergen, Castricum Uitgeest en in de IJmond gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

In deze gemeenten begeleiden we statushouders tijdens hun integratie en inburgering. Dat doen we door middel van individuele begeleiding, sociale activering en groepstrainingen.

EdINOVA verzorgt diverse taalcursussen waaronder taalverhoging, alfabetisering, inburgering en staatsexamen NT2. De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouders.

De functie

Statushouders die nieuw zijn in Nederland, zitten vol met vragen. Ze krijgen brieven van gemeenten en instanties, die ze nog niet helemaal begrijpen. Tijdens het spreekuur kunnen vluchtelingen met al hun vragen en brieven bij ons terecht. Als spreekuurmedewerker beantwoord je tijdens het spreekuur diverse vragen. Je biedt ondersteuning bij het invullen van formulieren, adviseert over zaken rondom wonen, verzekeren en betalen en neemt contact op met diverse instanties.

Je registreert wat je hebt gedaan het digitale dossier.

Wat we verwachten

In deze rol is het van belang dat je in staat bent makkelijk contact te leggen (zowel met vluchtelingen als met instanties) en kunt communiceren met mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. Je bent gemotiveerd, hebt affiniteit met de doelgroep en hebt een open, lerende houding. Je bent sociaal vaardig en cultuursensitief. Je moet helder kunnen communiceren en duidelijk maar eenvoudig uitleg kunnen geven. Je hebt kennis van de sociale kaart of bent bereid deze te verwerven. Daarnaast heb je goede administratieve vaardigheden en ben je gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouder. Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar voor minimaal een half jaar.

Wat bieden wij

INOVA biedt een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor eigen ontwikkeling.

Er is volop mogelijkheid om te leren over andere culturen. Je maakt onderdeel uit van een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. Daarnaast bieden we diverse trainingen en een reis- en onkostenvergoeding.

Heb je interesse of wil je meer weten over de vacature in de regio Alkmaar, neem dan contact op met Lisette de Graaf: lisette.degraaf@inova-alkmaar.nl of 06-19150668.

Heb je interesse of wil je meer weten over de vacature in de regio IJmond, neem dan contact op met Mustafa Taha: mustafa@inova-alkmaar.nl of 06-80070502.