• INOVA is op zoek naar tolken voor de ondersteuning van vluchtelingen

    Ben jij degene die ons team komt versterken?

OVER INOVA

INOVA vluchtelingenhulp is een onafhankelijke Stichting actief in de regio Alkmaar, gemeenten Alkmaar, Dijk & Waard, Heiloo, Bergen, Castricum Uitgeest en in de IJmond gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen.

In deze gemeenten begeleiden we statushouders tijdens hun integratie en inburgering. Dat doen we door middel van individuele begeleiding, sociale activering en groepstrainingen.

EdINOVA verzorgt diverse taalcursussen waaronder taalverhoging, alfabetisering, inburgering en staatsexamen NT2. De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de statushouders.

De functie

De meeste statushouders spreken onvoldoende Nederlands (of Engels) om goed en duidelijk te communiceren met vrijwilligers en maatschappelijk begeleiders van INOVA. Voor het juist en volledig overbrengen van informatie maakt INOVA gebruik van tolken. Zo kunnen statushouders hun vragen stellen en wij onze uitleg geven. Een goede tolk is hiervoor noodzakelijk, zowel bij individueel contact als bij trainingen. Als tolk richt je je op het goed en duidelijk overbrengen van informatie vanuit het Nederlands (of Engels) naar Tigrinya, Arabisch, Dari, Farsi of Turks. Je kunt naar wens ingezet worden tijdens individuele gesprekken, activiteiten, spreekuren of trainingen en presentaties.

Wat we verwachten

Als tolk spreek je goed Nederlands of Engels. Je hebt begrip van de situatie waarin statushouders verkeren om een goede vertaling tot stand te brengen. Daarnaast heb je kennis van vragen en problemen waar statushouders mee te maken hebben. Je stelt je neutraal op en je bent geduldig. Je bent gemotiveerd, hebt affiniteit met de doelgroep en hebt een open, lerende houding. Je bent sociaal vaardig en cultuursensitief. Je moet helder kunnen communiceren en duidelijk maar eenvoudig uitleg kunnen geven. Je bent minimaal een dagdeel per week beschikbaar voor minimaal een half jaar.

Wat bieden wij

INOVA biedt een stimulerende en uitdagende werkomgeving met ruimte voor eigen ontwikkeling.

Er is volop mogelijkheid om te leren over andere culturen. Je maakt onderdeel uit van een prettig team waarin iedereen elkaar ondersteunt om samen vluchtelingen verder te helpen. Alle vrijwilligers werken onder begeleiding van een professional. Daarnaast bieden we diverse trainingen en een reis- en onkostenvergoeding.

Heb je interesse of wil je meer weten over de vacature in de regio Alkmaar, neem dan contact op met Lisette de Graaf: lisette.degraaf@inova-alkmaar.nl of 06-19150668.

Heb je interesse of wil je meer weten over de vacature in de regio IJmond, neem dan contact op met Mustafa Taha: mustafa@inova-alkmaar.nl of 06-80070502.