Open Leer Centrum INOVA

docenten en studenten van het OLC

docenten en studenten van het OLC

Iedere woensdagmiddag komen ‘nieuwe Nederlanders’ naar het Open Leercentrum van de stichting Inova om hun spreekvaardigheid te verbeteren. In de serie “Medelanders” in de Alkmaarse Courant hebben ze hun verhaal verteld. Hieronder kun je die verhalen lezen…

Vïktor: In 2001 ben ik als vluchteling vanuit Wit-Rusland naar Nederland gekomen. Waarom ik naar Nederland gekomen ben? Nederland staat in de hele wereld bekend als een toonbeeld van democratie. Ik kan hier in vrijheid en veiligheid leven. Het inburgeren in Nederland heb ik niet moeilijk gevonden, ook al heeft het langer geduurd dan ik wilde.
Lees Viktor’s verhaal ….

ewelina_250Ewelina: Ik ben tweeëndertig jaar en kom uit Polen. Ik woon sinds 2010 in Nederland. Ik werk als horecamedewerker in het restaurant van een zorgcentrum in Alkmaar. In de toekomst hoop ik een baan te vinden waarin ik mijn creativiteit kwijt kan en mijn managementkwaliteiten kan ontwikkelen. Het inburgeren in Nederland vind ik makkelijk, met uitzondering van het fietsen. Lees Ewelina’s verhaal ….

hassan_300Hassan: ik ben 33 jaar en ik kom uit Marokko. In december 2012 ben ik daar getrouwd en sinds september 2013 woon ik met mijn vrouw in Alkmaar. Ik woon hier nu alweer twee jaar en ik voel me meer en meer thuis. Ik spreek verschillende talen zoals Frans, Engels, Berber, Arabisch en een beetje Spaans. Daarom vind ik het leren van de Nederlandse taal niet zo moeilijk. Om geld te verdienen, werk ik als schoonmaker en geef ik Arabische les aan kinderen afkomstig uit het Middenoosten. Lees Hassan’s verhaal ….

asmaaAsmaa: Ik ben Asmaa, vijfendertig jaar oud, getrouwd en moeder van drie kinderen. Ik ben geboren in Egypte waar ik later ben afgestudeerd als boekhoudster. Vijftien jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen, omdat mijn man hier woonde en werkte. Eerst woonden wij in Heerenveen, waar ik het moeilijk had, omdat ik geen contact had met andere mensen. Er waren daar ook weinig buitenlanders. Lees Asmaa’s verhaal ….

beata_250Beata: Ik ben Beata, een vrouw van 38. In 2011 kwam ik vanuit Polen naar Nederland, drie maanden later dan mijn man. Het jaar daarvoor hadden we ons uitvoerig verdiept in het leven, het werken en de gewoontes in Nederland.
Het was voor ons een heel moeilijke beslissing, omdat we wisten dat we onze twee dochters bij onze ouders zouden moeten achterlaten. Helaas dwong de situatie ons om te emigreren. Lees Beata’s verhaal ….

jessica_250Jessica: Mijn naam is Xiaoqian Lu (maar jullie mogen ook Jessica zeggen) en ik ben bijna 32 jaar oud. Zoals je misschien al aan mijn naam kunt zien, kom ik uit China, uit de stad Jinan in de provincie Shandong. Ik ben hier in 2009 gekomen om te studeren. Natuurlijk hebben we ook goede universiteiten in China, maar ik wilde graag naar het buitenland gaan, omdat ik heel benieuwd was naar het leven daar. Lees Jessica’s verhaal ….

kitty_250Kitty: Mijn naam is Kitania, ook wel Kitty. Ik ben 47 jaar oud, en ik kom uit de Verenigde Staten. Ik ben in 2007 naar Nederland gekomen, nadat ik een Nederlandse man Online had ontmoet. In die tijd waren Amerikanen nog niet verplicht om een inburgeringscursus te doen. Ik heb de cursus vrijwillig gedaan en ik heb mijn diploma in 2010 behaald.
Lees Kitty’s verhaal ….